BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji telur
1 cawan gula pasir
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 camca besar margarine or butter
2 camca besar susu pekat manis
1 camca teh soda bicarbonate
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh esen vanilla
a pinch of salt
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Masak gula pasir hingga menjadi karamel. Berhati2 tuang air, kacau rata dan masak hingga semua sebati. Sejukkan.
2. Dalam food processor satukan susu pekat manis, telur, marjerin (@mentega) dan minyak, putar hingga sebati. (I guna blender je).
3. Masukkan karamel tadi bersama2 soda bicarbonate dan esen vanilla, putar rata.
4. Tambah tepung dan putar lagi hingga sebati, jika adunan kelihatan terlalu air, boleh tambah sedikit lagi tepung gandum anggaran 1/2 camca besar. (if you flw exactly the recipe guna measuring cup and spoon, 3/4 cups of water is just nice. Bila dah masuk tepung I normally kacau sebati je, tak perlu terlebih blend/mix.
5. Masukkan dalam acuan apam yang telah disapu dengan minyak, 3/4 penuh. Kukus 15 minit atau hingga masak (see above, I guna papercup letak dalam acuan cupcake/muffin tin yg satu2 tu)
No comments:
Post a Comment